23948sdkhjf

Återvinning börjar med design: Hallå där, Helena Nylén!

21 november är det dags igen för förpackningsbranschen att samlas i Malmö, för konferensen Pack Point Nordic. En av talarna där är Helena Nylén, vd vid Näringslivets Producentansvar.

Vad kommer du att presentera på Pack Point Nordic?
Jag kommer bland annat att prata om varför det är viktigt att tänka hela vägen från start till mål när det gäller design av förpackningar. Vi på Näringslivets Producentansvar har kunskap kring hur valen i designprocessen påverkar både återvinningsbarheten och förpackningsavgifterna. Jag kommer också att lyfta de olika former av stöd som vi erbjuder våra anslutna producenter. Jag är glad över att dela scenen med Karin Jawerth från Ica, som en av våra kunder, och med Mattias Philipsson från Svensk Plaståtervinning, som är den anläggning vi anlitar för att ta hand om de plastförpackningar vi tar emot från kommunerna. Tillsammans visar vi förpackningens hela resa från design till återvinning!

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?
Den nya förordningen har inneburit en chockhöjning av förpackningsavgifterna för producenterna. Våra främsta utmaningar handlar om att förklara för producenterna varför det är så, och förbereda dem för kommande höjningar. Den kommunala utbygganden av fastighetsnära insamling driver kostnaderna kraftigt för producent, och för oss som producentansvarsorganisation ligger det i uppdraget att säkerställa att fördelning av kostnader är korrekt, både mellan förpackningsslag och mellan producenter. Hur kan vi säkerställa att systemet är kostnadseffektivt, att materialåtervinningsmålen nås och att alla som omfattas av producentansvar faktiskt är med och delar på kostnaderna? Friåkningsproblematiken och bristen på tillsyn är en utmaning som vi arbetar intensivt med.

En annan utmaning är kommande lagstiftning, där implementeringen av PPWR och Green Claims kommer snabbt. Vi får många frågor till oss redan nu och stöttar och rådger producenterna i ett läge där många förändringar väntas, men där mycket fortfarande är oklart. Det är intensivt, spännande och med nya krav kommer ju också utveckling!
Vi ser många innovativa förpackningslösningar på marknaden, vissa mer återvinningsbara än andra och här har vi en roll i att lyfta fram just det perspektivet i dialogen med producenterna.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?
Vårt fokus är ökad materialåtervinning, och vi arbetar för att våra producenter ska sätta färre och mer materialåtervinningsbara förpackningar på marknaden. Målet på sikt är givetvis mer cirkulära materialflöden, något som många pratar om som en självklarhet idag men där vi som bransch har en del att göra innan det blir verklighet. Här kan vi bidra med materialexpertis och kunskap kring återvinningsprocesser, och därigenom bli en brygga mellan förpackningsutveckling och återvinningsindustrin.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.
Jag hoppas som alltid på många spännande möten, nya kunskaper och nya insikter. För mig finns det ett stort värde i att träffa producenter och andra branschkollegor och tillsammans diskutera kring nuläget, framtiden, utmaningar och möjligheter!

Tack Helena Nylén!

Mer info om konferensen och anmälan hittar du på den här länken.

Artikeln är en del av vårt tema om Pack Point Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079