23948sdkhjf

Årets ScanStarvinnare utsedda!

Vinnarna i årets version av den nordiska förpackningstävlingen ScanStar är utsedda.

Rekordmånga förpackningslösningar deltog i ScanStar-tävlingen i år, totalt 39 bidrag från Finland, Sverige, Norge och Danmark.

Juryn ansåg att nivån på årets bidrag var högre än tidigare och detta positiva problem försvårade beslutsfattandet. Juryn delade ut totalt 25 priser. Tio av priserna gick till Finland, åtta till Sverige, fyra till Norge och tre till Danmark.

ScanStar är en årlig nordisk tävling för förpackningsindustrioperatörer som anordnas av Scandinavian Packaging Association (SPA), som har en lång tradition och har arrangerats sedan 1969. Tävlingen är öppen för alla förpackningar som designats, tillverkas eller används här i Norden, och det organiseras växelvis av länderna i Finland, Sverige, Norge och danska förpackningsindustriföreningar. I år arrangerades tävlingen av Svenska Förpackningsgillet.

De förpackningar som tilldelas en ScanStar får rätt att delta i WorldStar-tävlingen, som arrangeras av World Packaging Organization WPO. 

Nedan finner ni presentationer och motiveringar för vart och ett av de vinnande bidragen.

Aion AS

Aion stapelbar pall

Juryns motivering är:

”Förpackningar från vattenbruksindustrin återvinns till pallar, vilket minskar plastavtrycket inom värdekedjorna. Även om liknande system har funnits på marknaden tidigare, gillade juryn lösningen eftersom den är lätt och spårbar.”

aPak AB och Mondi Ansbach

Bumperpac

Juryns motivering är: ”Bumperpac är en ny lösning för att transportera stötfångare som tidigare packats i stålställ. Förpackningen ger bra skydd, enkel hantering. Det är ett fantastiskt paket som viks och vecklas ut snabbt. Förpackningens korrugerade material kan öppnas och sedan kan material inuti återvinnas i separata strömmar. Konceptet är särskilt effektivt och smart och förtjänade därför en Scanstar.”

Boxon Tech AB

Rambricka

Juryns motivering är:

"Rambrickan är ett engångssystem baserat på en sluten materialslinga, vilket säkerställer 100% återvinning av brickorna efter användning. Rambrickor är skräddarsydda efter kunders och underleverantörers behov och används av underleverantörer för förpackningskomponenter, som transporteras till OEM-fabriker. Efter användning skickas brickorna till Boxons återvinningscentral, där de behandlas och returneras som råvara till nya brickor. Rambrickan är tillverkad av monomaterial och kan återvinnas obegränsat antal gånger. Det minskar också kostnaderna. Ett verkligt cirkulärt koncept som väl förtjänade Scanstar.”

Eltete TPM Ab

Kartongpall

Juryns motivering är:

“En enkel, hållbar, lätt, hållbar och volymbesparande högkvalitativ kartongpalllösning där du manuellt kan limma så många fötter du behöver. Denna praxis stödjer den cirkulära ekonomins integritet. Lätt att återvinna”.

Glomma Papp AS

Display- och transportemballage för Heksehyl

Juryns motivering är:

“Denna funktionella display för godispåsar fungerar riktigt bra, enkelt och exakt. Påsarna låg kvar på sin plats under transporten. Ingen montering behövs alls!”.

Glomma Papp AS

Wellpappemballage för sill och makrill

Juryns motivering är:

”Lägre materialförbrukning jämfört med den tidigare kartongförpackningslösningen, så förpackningsmaterialet väger mindre, vilket möjliggör tyngre laster. Materialet är lättare att återvinna. Fungerar med befintliga förpackningsmaskiner. Designers har gjort sitt jobb bra!”

Glomma Papp AS

4-i-1 transportlåda

Juryns motivering är:

”En låda med insats anpassar 4 olika lampor, så i stället för 4 lådor behövs bara en och ingen bubbelplast alls. Tydliga instruktioner även för operatörer! Mycket smart och effektiv lösning som väl förtjänar en Scanstar.”

Micvac

Micvac FlexProcessförpackning

Juryns motivering är:

“Micvac FlexProcess Packaging System lyfter konsumentupplevelsen med färdiga måltider. När den sätts i mikrovågsugnen ger ventilen ett unikt visslande ljud när måltiden är klar. Lösningen förlänger livslängden och förbättrar konsumenternas bekvämlighet och upplevelse”.

Nefab

EdgePak krage

Juryns motivering är:

”Ersätter tunga träpallar och kragar. Denna lätta lösning sparar kostnader, är mycket bekväm att hantera och lätt att återvinna. Stor potential!"

Oy Nefab Ab

GE Canvas Healthcare Monitor wellpappförpackning

Juryns motivering är:

"Effektiv, kostnads- och CO2-besparande plastfri förpackning med tryckta instruktioner samtidigt som det skyddar produkten mycket bra".

Pa-Hu Oy

Förpackningsset för lås

Juryns motivering är:

"Denna uppsättning monomaterialförpackningar är mycket smartare än de gamla de ersätter; en smart design som sparar material och med ett tilltalande tryck. Optimering utan att kompromissa.”

Paulig Ltd

Återvinningsbar vakuumförpackning för kaffe

Juryns motivering är:

”Den nya vakuumkaffeförpackningen är gjord av PP-baserat monomateriallaminat som är designat för återvinning. Lätt att öppna och stänga igen. Bra förbättring utan att påverka produkternas hållbarhet.”

Prima Pet Premium Oy och Valkamo Consulting

PrimaDogs hållbara och kostnadsbesparande förpackningskoncept

Juryns motivering är:

”Hundfodermärken har många olika produkter och förpackningar. Detta paket visar en bra planering, i samarbete med prepress och designers, som resulterade i besparingar på över 100 000 euro för varumärket. Resultatet är en imponerande serie av olika paket som är kostnadseffektiva och enkla men ändå presentabla.”

Pyroll Packaging Group Ltd & MM Kotkamills Boards Oy

Take Away-förpackningsserie för Ilves Stadium

Juryns motivering är:

”Ett modernt förpackningskoncept som innehåller en uppsättning serveringspaket som är lätta att bära till sin plats på sportstadion. Stort fokus även på återvinningen då det bara behövs ett kärl. Mycket attraktivt visuellt digitaltryck, vilket gör att en fläkt kan välja att spara förpackningen som en souvenir.”

Raja

Värmeisolerande dämpningspapper - Recycold Climaliner Ranpak

Juryns motivering är:

”Nytt plastfritt material för förpackning av livsmedel och andra produkter som kräver en kylkedja. Återvunnet material som används i tillverkningen. Bra initiativ för att undvika plast, dammfri implementering.”

Raja

Papperssäkerhetstejp Raja

Juryns motivering är:

”Eftersom säkerhetstejpen är gjord av papper är den lätt att återvinna tillsammans med en kartong. Skyddar det värdefulla innehållet såväl som tejper gjorda av andra material skulle göra."

Sandvik Mining and Construction Tools AB, DS Smith och Persson Innovation!

Skaftadapterförpackning

Juryns motivering är:

”Primärförpackning för Sandvik skaftadaptrar. En 100 % pappersbaserad förpackning med så bra design att den gör det lätt att bära tung utrustning. En anmärkningsvärd hög kvalitet på wellpapp!”

Smurfit Westrock

RIB - Reel in Box för kablar till Amokabel

Juryns motivering är:

”Denna hållbara och praktiska förpackning ersätter den tidigare kabeltrumman av plast. Ett bra exempel på en "Grab and Go"-lösning där kabeln kommer ut ur öppningen på förpackningen när den dras. Olika kabeltyper är färgkodade vilket gör det enkelt för operatörerna: inte en typisk design och tryck för denna produktgrupp.”

Smurfit Westrock

Hållbar förpackning för VLT-drev till Danfoss

Juryns motivering är:

”En wellpappkartong med en specialtillverkad bikakeinsats. En välutvecklad förpackning med stor potential!”

Smurfit Westrock

Bag-In-Box för rengöringsprodukter till Masava

Juryns motivering är:

”Ett nytt bra applikationsområde för ett bag-in-box-koncept. Tillverkaren av rengöringsprodukter använde tidigare dunkar av plast, vilket medförde hanteringskostnader och lagringsproblem i hamnar, vilket ofta ledde till havsföroreningar. "Bag-In-Box för rengöringsprodukter till Masava" tar sig an dessa problem med elegans."

Smurfit Westrock

Wellpappbricka för akvarieväxter till Tropica

Juryns motivering är: "En wellpappbricka med sidolimning och fyra låsmekanismer, vilket säkerställer enkel montering och stabilitet. Stabil stapling skyddar produkter och låser säkert ihop brickorna som en enhet. De nya pallarna rymmer färre brickor, men den dubbla staplingen minimerar det tomma utrymmet i lastbilar. Bra initiativ som minskar plast och samtidigt förbättrar hanteringen och volymeffektiviteten.”

Starcke Oy

Kouvola Lakrits Premiumpaket för export

Juryns motivering är:

"En hexagonformad presentförpackning i premiumkartong med plywoodlock för söt lakrits. Denna applikation premieras för sin tilltalande och lyxiga design.”

Stora Enso Packaging Oy

Återanvändbart transportförpackningskoncept för svetsapparater

Juryns motivering är: "Återanvändbart transportförpackningskoncept för svetsapparater. Enkel lösning som är återvinningsbar och återanvändbar. Detta visar varför Stora Enso är en av de ledande inom förpackningsdesign och optimering!”

Stora Enso Packaging Oy

Transportförpackningskoncept för sparris

Juryns motivering är:

”Vattentät förpackning med tilltalande design som håller produkterna fräscha längre. Ett bra paket som underlättar hanteringen och förbättrar volymeffektiviteten utan att kompromissa med storleken på produkterna.”

Stora Enso Oyj

Marimekko presentförpackningsportfölj

Juryns motivering är:

”Hållbar, optimerad och justerbar presentförpackningsportfölj, skapad för att passa så många olika produkter och kategorier som möjligt beroende på hur du viker kartongen. Innovativa paket som på ett enkelt sätt stödjer varumärket. Bäraren gör det lätt att bära produkten. Såväl bäraren som lådorna är snyggt designade och kan även återanvändas för många ändamål av kunderna."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094